De orofaciaal fysiotherapeut is specialist op het gebied van spieren en gewrichten, rondom het kauwstelsel, hoofd, hals en borstge-deelte. Orofaciale fysiotherapie wordt ook wel kaakfysiotherapie genoemd. Er is een nauwe samenwerking met de huisarts, tandarts, orthodontist, kaakchirurg, tandarts-gnatholoog, KNO-arts of andere medisch specialisten. De orofaciaal fysiotherapeut is uitgebreid geschoold op het gebied van tandheelkundige aspecten, specia-listische zenuwaandoeningen, kanker in het hoofd-halsgebied en specifieke klachten voor de nek en het borstgedeelte.

Klachten

Klachten kunnen zich als volgt presenteren: diverse pijnklachten in het gezicht/nek, oor – aangezichtspijn – hoofdpijn – oorpijn – duizeligheid.

Of als pijnklachten en beperkingen in het kauwstelsel:

nappende kaakgewrichten / beperking in de mondopening / gevoel van vermoeidheid in de kauwspieren / spanning in de kauw-spieren / parafuncties: klemmen/knarsen/onrustig mondgedrag/ tongpersen/nagelbijten/velletjes – lipbijten, etc.

Behandeling

Door middel van een uitgebreide intake en onderzoek van het kauwstelsel en de nek kan een behandelplan worden opgesteld. Hierbij worden naast pijn en beperkingen in functie ook de parafuncties en psychosociale factoren in kaart gebracht die de klachten kunnen onderhouden. De patiënt leert oefeningen aan om onderstaande aangrijpingspunten zelfstandig aan te pakken.

– Behandeling mondgewoonten/ bewustmaking mondhouding en mondgedrag

– Herstel spanning kauwspieren

– Herstel beweeglijkheid kaakgewricht en de bewegingspatronen tijdens functies als afhappen/kauwen/mond wijd openen etc.

– Herstel beweeglijkheid nek/en houding hoofd-hals regio/nek/ borstregio.

– Afleren parafuncties.

Zo nodig is er contact met tandarts/gnatholoog voor de vervaardiging van stabilisatie en opbeet plaat. Ook verwijzing via arts naar psycholoog/psychosomatisch fysiotherapeut of aanvullend onderzoek door KNO/neuroloog is mogelijk.

Verwijzing

Dit kan zowel zonder- dan wel met verwijzing van een arts. Informeer naar de mogelijkheden via tel: 035 601 38 14 of kijk op de website www.fysiotherapiesoestdijk.nl.

Vergoeding

Wij hebben contracten met alle zorgverzekeraars. Voor fysiotherapie adviseren wij u om van te voren bij uw zorgverzekeraar te informeren

hoe u verzekerd bent. Heeft u een natura polis of een aanvullende verzekering voor fysiotherapie, dan wordt de rekening naar de zorgverzekeraar gestuurd.

 

Hoe kunt u zich aanmelden?

1: U kunt bellen met de receptie van Fysiotherapie Soestdijk: 035 601 38 14. Wij zijn telefonisch bereikbaar van:

Maandag, dinsdag en donderdag: 8.00 – 17.00

Woensdag: 8.00 – 12.00. Vrijdag: 8.00 – 15.30

2: Wanneer u buiten de aangegeven tijden belt, kunt u uw naam, telefoonnummer en boodschap inspreken op het antwoordapparaat. U wordt dan zo spoedig mogelijk gebeld om een afspraak in te plannen.

3: Het stellen van een vraag kan per e-mail of via ons contactformulier op de website www.fysiotherapiesoestdijk.nl.

 

Afspraak maken?

Via telefoon: 033-4790263
Via e-mail: [email protected]

Meer informatie

Nieuwe patiënt worden?

U kunt zich bij ons aanmelden door op de onderstaande knop te klikken

Meer informatie