Een logopedist signaleert, onderzoekt, diagnosticeert en behandelt stoornissen op de volgende gebieden: stem, spraak, taal, gehoor, eten en drinken.
Bij Tandheelkundig Centrum Amersfoort Vathorst is voor de aanpak van afwijkende mondgewoonten een gespecialiseerde OMFT Logopedist aanwezig.
Wat zijn afwijkende mondgewoonten?
• Duim, vinger en/of speenzuigen • Open mondgedrag • Habitueel mond ademen • Slissen en/of lispelen • Afwijkende tongligging in rust • Foutieve lipgewoonten • Afwijkend kauwen • Nagelbijten
• Afwijkend slikken
Wat is oro-myofunctionele therapie (OMFT)?
Afwijkende mondgewoonten hebben negatieve invloed op de gezondheid en de stand van het gebit.
Oro-myofunctionele therapie (OMFT) is een oefentherapie die de afwijkende mondgewoonten aanpakt. Deze therapie is er op gericht alle mondspieren weer in evenwicht te brengen door gerichte oefeningen te geven en foutieve gewoonten af te leren. De therapie pakt daarmee de oorzaak aan en niet alleen de gevolgen van het verstoorde evenwicht. Andere behandelingen, zoals logopedische articulatietraining, orthodontie of een chirurgische kaakcorrectie, kunnen daardoor op tienerleeftijd een blijvend resultaat opleveren. De multidisciplinaire samenwerking tussen logopedist, orthodontist, mondhygiënist en tandarts zijn van groot belang om gezamenlijk tot de beste behandeling te komen.
Voor wie?
Oro-myofunctionele therapie richt zich op kinderen vanaf drie jaar én volwassenen. Om de gevolgen van afwijkend mondgedrag te beperken, is het van belang de behandeling in een zo vroeg mogelijk stadium te starten.
Werkwijze
Voor aanvang van de oefentherapie zal er een intakegesprek en een uitvoerig onderzoek plaatsvinden. Tijdens het onderzoek worden er digitale foto’s van de mond en het gebit gemaakt. Tevens worden er metingen van de spieren gedaan met een Myo-scanner en een Force-scale meter. Op deze wijze wordt in kaart gebracht welke spieren over- of onderontwikkeld zijn. Uit het onderzoek blijkt of oefentherapie volgens de principes van OMFT de geschikte begeleidingsvorm is. De aandachtspunten binnen de begeleiding worden vastgelegd in een behandelplan. Vervolgens start de begeleiding, die gemiddeld tussen de tien tot twintig sessies (25 minuten per week) in beslag zal nemen. Thuis dient er dagelijks geoefend te worden.
Hoe kunt u zich aanmelden?
1: U vult het aanmeldformulier in op www.logopediedebron.nl
2: U kunt bellen naar Logopedie de Bron telefoon 06 549 864 54 om een afspraak te maken of een bericht te achterlaten.
3: U kunt bellen met Tandheelkundig Centrum Amersfoort Vathorst telefoon 033 479 02 63 en een bericht voor de logopedist achter laten. Wij zijn telefonisch bereikbaar van:
Maandag t/m donderdag: 07.00 – 21.00
Vrijdag: 07.45 – 12.15 en van 13.00 – 17.30.
Zaterdag: 09.00 – 16.00